September 2019

De krant van de schuldbemiddelaars

Inhoud

De krant van september 2019

Dag allemaal,

Na een welverdiende vakantie, niets beters dan een kersverse krant van het Steunpunt om het nieuwe werkjaar goed in te zetten.

Deze maand komen hierin volgende onderwerpen aan bod :

WAT ONZE ROL ALS OPLEIDINGSCENTRUM BETREFT, blijven er plaatsen over voor de volgende opleidingen.
I

  • Comment aider les indépendants en difficultés ? op 15 en 17/10/2019. Inschrijvingen nog mogelijk via deze link.
  • Comment contester une décision devant le tribunal du travail dans le cadre d’un RCD et/ou hors RCD ? op 25/10/2019. Inschrijvingen nog mogelijk via deze link.
    Voor meer opleidingen, bekijk ons agenda van 2019-2020.

WAT ONZE ROL ALS VAKVERENIGING BETREFT, kleine herrinering van ons programma van rondetafelgesprekken en conferentie-debatten.

  • De uitstap in de openbare veilingzaal van de gerechtsdeurwaarders voorzien op 26/09/2019 is volzet. Gezien de wachtlijst zijn we van plan een nieuwe uitstap op 07/11/2019 te organiseren. Julie kunnen jullie dus nog inschrijven voor deze nieuwe datum.
  • De werk- en studiedag van de schuldbemiddelaars van 24/10/2019: er zijn al meer dan 40 inschrijvingen. Aarzel niet om massaal deel te nemen.

We hebben op onze website ook het verslag van het laatste conferentie-debat over de Juridische actualiteit gepubliceerd, dat in juni 2019 plaatsvond. Wij grijpen tevens de gelegenheid aan om dieper in te gaan op de kwestie van de wijziging van de griffie- of rolrechten.

WAT ONZE ROL ALS JURIDISCH STEUNPUNT BETREFT, komen in de rubriek "info en tools" enkele onderwerpen aan bod waarmee wij tijdens onze telefonische permanentie of contacten met schuldbemiddelaars werden geconfronteerd, te weten :

WAT DE OPVOLGING VAN DE JURIDISCHE ACTUALITEIT BETREFT, vestigen we in deze editie de aandacht op een wetswijziging die deurwaarders de mogelijkheid geeft om een voertuig aan de ketting te laten leggen zodra het beslag is betekend.

WAT ONZE PREVENTIEROL BETREFT, stellen wij het artikel voor over de workshops budgetbegeleiding die door het Steunpunt worden georganiseerd. Dit artikel werd in juli reeds gepubliceerd op de website van het ESF, het Europees Sociaal Fonds.

Wij wensen u veel leesplezier.

Aan de consument moeten gratis de afrekening en een kopie van de kredietovereenkomst worden bezorgd (SEPTEMBER 2019)

imprimer

Wij hebben onlangs vernomen dat sommige kredietverstrekkers kosten aanrekenen om de schuldenaar een kopie van het contract en een afrekening van hun schuld te bezorgen.

>>Lees meer

MyTrustO, wat moeten we ervan denken ? (SEPTEMBER 2019)

imprimer

Een dienst schuldbemmiddeling beheerd door een Gerechtsdeurwaarder.

Enkele jaren geleden hebben diverse Nederlandstalige gerechtsdeurwaarders onder leiding van gerechtsdeurwaarder Patrick VAN BRUGGENHOUT en onder impuls van BEWEGING.NET een nieuwe manier van schuldbemiddeling gelanceerd onder de naam MyTrustO.
>>Lees meer

Wijziging van het systeem voor de inning van de griffierechten: wat zijn de gevolgen voor de veroordeelde schuldenaar ?(SEPTEMBER 2019)

imprimer

Zoals we tijdens het rondetafelgesprek "Juridische Actualiteit" van 20/06/2019 reeds hebben besproken, werd het SYSTEEM VOOR DE INNING VAN DE GRIFFIERECHTEN GEWIJZIGD om de kosten van de toegang tot justitie te verminderen. Dit nieuwe systeem impliceert echter ook een verhoging van de genoemde griffierechten en kan ernstige financiële gevolgen hebben voor personen die zijn veroordeeld en het voorwerp uitmaken van een procedure tot gerechtelijke invordering.

>>Lees meer

Een wielklem aan uw voertuig ? Misschien is er wel een deurwaarder langs geweest... (SEPTEMBER 2019)

imprimer

Nieuw in het arsenaal van de gerechtsdeurwaarder: is uw autoverzekering niet in orde of hebt u uw verkeersbelasting niet betaald of heeft u onbetaalde verkeersboetes, dan kunnen deurwaarders u voortaan het gebruik van het voertuig ontzeggen zodra het beslag is betekend.

>>Lees meer

Verslag van het Conferentie-Debat van 20/06/2019 over de juridische actualiteit

imprimer

Hier vindt u de slides die tijdens het conferentie-debat werden vertoond :

>>Lees meer

Onze workshops voor budgetbegeleiding (SEPTEMBER 2019)

imprimer

Ontdek hieronder het artikel over de door het Steunpunt voorgestelde workshops voor budgetbegeleiding dat in juli op de website van het ESF, het Europees Sociaal Fonds, werd gepubliceerd (artikel in het Frans).

>>Lees meer

Contact

Hebt u vragen, suggesties, opmerkingen... ? , aarzel niet contact met ons op te nemen via info@steunpuntschuldbemiddeling.be.